OMUNIKAT ORGANIZACYJNY NR 1
Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w Olsztynie informuje, że w dniach 28 – 29 października 2023 r. (sobota – niedziela) wspólnie z X-Fish Sklep Wędkarski organizuje na jeziorze Roś Ogólnopolskie towarzyskie zawody spinningowe „II Puchar Warmii i Mazur”.
Zawody zostaną rozegrane w 1 turze (dwa dni wędkowania po 6 godzin) w kategorii senior, klasyfikacja teamowa (2 osoby).
W zawodach mogą wziąć udział osoby pełnoletnie - członkowie PZW, którzy mają opłaconą składkę członkowską na 2023 rok, dokonają zgłoszenia i wniosą opłatę startową.
Koszt uczestnictwa w zawodach wynosi 300 zł od teamu. Opłatę startową należy wpłacić na konto bankowe Sklepu wędkarskiego X-Fish.pl: 19 2490 0005 0000 4500 3734 4648 z dopiskiem: Puchar Warmii i Mazur + nazwa teamu.
Zgłoszenia do udziału w zawodach prosimy nadsyłać wyłącznie drogą mailową na adres: zarzad.olsztyn@gmail.com w nieprzekraczalnym terminie do 20 października 2023 r.
Przy zgłoszeniu prosimy o podanie następujących danych: nazwa teamu, imię i nazwisko 2 zawodników wraz z przynależnością do Okręgu PZW oraz numer telefonu do kontaktu.
Teamom, które dokonały zgłoszenia i wniosły opłatę startową, a z różnych przyczyn nie będą uczestniczyć w zawodach – organizator nie zwraca wniesionej opłaty startowej.
Organizator nie zapewnia zezwoleń na wędkowanie na jeziorze Roś. Zawodnicy sami we własnym zakresie wykupują zezwolenie na jezioro Roś (woda Gospodarstwa Rybackiego PZW w Suwałkach).
Miejsce zawodów: jezioro Roś.
Baza i biuro zawodów: Ośrodek Wypoczynkowy Energetyk w Rybitwach.
Dopuszczone są silniki spalinowe i elektryczne bez ograniczeń mocy.
Łodzie (min. 3,60 m) oraz pontony ze sztywną podłogą (min. 3,60 m).
W ramach opłaty startowej organizator zapewnia: nagrody, puchary, obsługę sędziowską, ubezpieczenie NNW, suchy prowiant na każdą turę zawodów i ciepły posiłek po każdej turze.
Zakwaterowanie zawodnicy organizują we własnym zakresie.
Zawody sędziowane będą przy użyciu smartfonów i aplikacji xtramarlin. Każda z drużyn ma obowiązek zapoznać się z systemem działania na stronie: https://xtramarlin.pl – znajdują się tam opisy i przewodnik po aplikacji. Dzięki użyciu aplikacji zawodnicy będą mieli wgląd na swoich smartfonach do aktualnych wyników.
Zawodnicy zobowiązani są podczas trwania zawodów do posiadania niezbędnego i wymaganego wyposażenia ratowniczego na każdej łodzi.
Zawody zostaną rozegrane na „żywej rybie”.
Każdy Team musi posiadać siatkę do przetrzymywania ryb lub bakistę przystosowaną do przechowywania ryb. Ryby powinny być przechowywane do momentu potwierdzenia przez sędziego czy ryba została zaliczona. Po informacji od sędziego ryba zgłoszona musi być natychmiast wypuszczona.
Uwaga! Po stwierdzeniu przez Sędziego Głównego, że dana ryba była już zgłaszana przez team, wówczas następuje dyskwalifikacja teamu z zawodów.
W czasie trwania zawodów obowiązuje całkowity zakaz dopływania do brzegu lub innej łodzi (z wyjątkiem łodzi sędziowskiej).
Zakaz używania jako przynęty, żywej lub martwej ryby.
Wędka uzbrojona tylko w jedną sztuczną przynętę.
Zakaz łowienia ryb w pionie oraz zakaz łowienia w trollingu.
Po złowieniu miarowej ryby natychmiast przykładamy rybę do miary, robimy zdjęcie, które wysyłamy sędziemu. Po zaliczeniu rybę wypuszczamy do wody. Ryba w dobrej kondycji musi odpłynąć.
Odległość łodzi od łodzi 75 m.
Do punktacji zalicza się 15 sztuk najdłuższych ryb złowionych przez team w ciągu 2 dni wędkowania (1 tura zawodów).
Wymiary i punktacja ryb:
okoń – wymiar 25,1 cm = 676 pkt. (26 x 26), przykład punktacji: okoń 27 cm = 27 x 27= 729 pkt.
szczupak/sandacz – wymiar 50,1 cm = 2601 pkt. (51 x 51), przykład punktacji: szczupak 55 cm = 55 x 55 = 3025 pkt.
boleń - wymiar 40,1 cm = 1681 pkt. (41 x 41), przykład punktacji: boleń 42 cm = 42 x 42 = 1764 pkt.
Szczegółowy program zawodów i dokładne miejsce zbiórki zostanie umieszczone w komunikacie nr 2 (w dniu 21 października 2023 r.).
Szczegóły i informacje odnośnie zawodów pod numerem telefonu: 603 048 873.
Chcesz dodawać komentarze?
Zaloguj się, aby otrzymać dostęp do dodatkowych funkcjonalności serwisu.